Terapie prin artă

Credem în puterea artelor de a motiva schimbarea personală şi socială, ajungând la inimile tuturor. Este demonstrat că artă poate avea efecte benefice asupra sănătăţii, fiind aceea care determina individul să gândească, dar mai ales să simtă, să se bucure şi să aprecieze. Prin artă sufletul zâmbeşte, iar ceea ce vine din interior e mai adevărat, mai frumos şi mai apreciat. De aceea optăm pentru terapia prin artă, că mijloc de exprimare şi de materializare a unor idei, gânduri sau sentimente ale tinerilor cu dizabilităţi.

Pentru că recunoaştem valoarea artiştilor atât că oameni cât şi că profesionişti optăm pentru colaborarea cu aceştia în ceea ce priveşte activităţile pe care le derulăm. Gândul nostru zboară spre posibilităţile de dezvoltare pe care o persoană cu dizabilităţi le-ar putea avea dacă i s-ar oferi posibilitatea de a se exprimă într-un cadru formal, sub o atentă îndrumare şi coordonare. Din punctul nostru de vedere, artiştii sunt cei mai potriviţi mentori ai tinerilor cu probleme.

Se pare că arta este cheia care deschide uşa bunătăţii. Ea poate crea condiţiile pentru creşterea bunătăţii prin învăţare, activarea emoţiilor, realizarea conexiunilor şi descoperirea valorilor generând satisfacţii şi împliniri celor în cauză.

Învăţarea- arta poate crea oportunităţi pentru că oamenii să înveţe lucruri noi despre alţi oameni şi despre lume în general;

Emoţiile – artele pot angaja emoţiile oamenilor direct şi puternic şi prin urmare poate declanşa sentimente cum ar fi empatia, un element cheie pentru influenţarea bunătăţii

Conexiunile – experienţele de artă pot aduce oamenii împreună, creând conexiuni puternice imediate între indivizi şi grupuri;

Valorile -multe experienţe de artă implică o explorare intensă a valorilor umane, un element cheie care determina modul în care oamenii convieţuiesc şi se comportă unii cu alţii.

În încercarea de a îmbină practicul cu esteticul, propunem spre achiziţionare obiecte decorative unice realizate atât de către membrii asociaţiei Derzelas cât şi de artiştii îndrumători. Principalele activităţi artistice prin care se conturează aceste obiecte, includ pictură pe diferite materiale – pânză, sticlă, ceramică sau lemn şi creearea de obiecte hand-made.