Terapie prin dans

Dansul este considerat o formă de artă, o activitate care ne conectează cu ritmurile muzicale și care implică expresia directă a sinelui prin utilizarea propriului corp. Este o formă de bază a unei comunicări autentice prin aceea că dansul implică o inter-conexiune între corp, minte și spirit. Dansul conferă o serie de beneficii fizice pentru cei care îl practică, crescând numărul de endorfine din creier și determinând astfel o stare de bine. De asemenea, prin mișcarea totală a corpului, dansul acționează într-un mod benefic și asupra sistemului circulator, respirator, osos și muscular. Fiind o activitate care se desfășoară pe ritmuri muzicale facilitează exercițiile de echilibru și dezvoltă abilitățile motrice și senzoriale ale individului care îl practică.
Mișcările realizate printr-un dans adesea exprimă sentimente și stări de spirit, fiind considerat o formă prin care individul se descătușează și comunică. Dansul conferă un sentiment de libertate în care mintea, corpul, emoțiile și sufletul conlucrează și devin un tot – devenim unitari şi ne identificăm adesea cu semenii noștri.
Pe lângă toate aceste beneficii fizice, mentale, spirituale, dansul furnizează și o serie de beneficii sociale, antrenând mai multe persoane într-o activitate de grup, în cadrul căruia relațiile dintre oameni adesea devin sincere și puternice.
Considerăm terapia prin dans o modalitate extrem de benefică pentru persoanele cu dizabilități, întrucât încurajează libera exprimare și autenticitatea fiecărui individ participant la atelierele pe care Asociația Derzelas le organizează.

Zâmbete colorate de copii la cursurile de dans organizate de Asociația Derzelas pentru tinerii cu dizabilități!