Raport de activitate 2017

Numărul beneficiarilor asociației a crescut față de anul trecut pe parcursul anului 2017, astfel încât, aproximativ 300 de tineri și adulți cu dizabilități au fost beneficiarii serviciilor oferite de Asociația Derzelas. De asemenea, considerând numărul tot mai mare de beneficiari, se poate aprecia că serviciile pe care Asociația Derzelas le oferă beneficiarilor (ateliere de terapie prin artă, ateliere de terapie prin dans, sesiuni de gimnastică medicală, ateliere educative) întâmpină satisfăcător nevoile speciale ale acestora. În anul 2017, spre deosebire de anul 2016, și numărul atelierelor derulate crescut. Astfel, în anul 2017 au fost derulate un număr semnificativ de 269 de ateliere dintre care: 160 de ateliere de terapie prin artă, 54 de ateliere de terapie prin dans și 30 de sesiuni de gimnastică de recuperare și 25 de ateliere educative. Pe lângă acestea, se pot menționa numeroase colaborări și proiecte de succes, care au avut un impact pozitiv asupra comunității, dar mai ales asupra beneficiarior, copii și adulți cu dizabilități. Asociația este percepută pozitiv în rândul comunității, tot mai multe persoane și organizații solicitând colaborarea și sprijinul Asociației Derzelas. Prin aceasta, se confirmă faptul că, prin activitățile derulate, Asociația Derzelas reușește să-și asume misiunea și viziunea, conștientizând comunitatea asupra problemelor întâmpinate de persoanele cu dizabilități. În prezent, Asociația Derzelas derulează parteneriate cu Liceul Tehnologic pentru Deficienți de Auz, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere, cu Asociația pentru Solidaritate și Empatie “Delia Grădinaru” (oferă sprijin copiilor și tinerilor care suferă de insuficiență renală cronică), cu Asociația Caritas Eparhial, Asociația Aga-Down, Centrul de Recuperare din Cluj-Napoca, Asociația PAS (oferă suport adulților cu sindrom Down), Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (beneficiari – rezidenți ai Locuințelor Protejate Câțcău), dezvoltând o serie de servicii specifice pentru beneficiarii acesteia. În ceea ce privește colaborarea cu alte enități non-profit, pe parcursul anului 2017, Asociația Derzelas a încheiat un contract de colaborare și cu Asociația Life Education for All, care pe lângă rolul educativ pe care și-l asumă, oferă suport tinerilor bolnavi din centrele de oncologie pediatrică, nefrologie și psihiatrie. Derzelas, prin colaborarea cu Life Education for All, a organizat pe parcursul anului 2017, ateliere de terapie prin artă în spitalele din Cluj-Napoca unde erau internați copiii bolnavi. În acest sens, numărul de colaboratori a crescut de la 8 la 9 organizații beneficiare ale serviciilor oferite de asociația Derzelas.
De menționat este și implicarea Asociației Derzelas într-o serie de acțiuni caritabile care au avut ca scop sprijinirea tinerilor cu dizabilități (Zumbathon, Spectacolul caritabil ”Urzica”, susținut de actorul clujean Dragoș Pop) dar și în proiecte interactive pentru comunitate („Poveste în acuarelă”, „Artdealul”, „Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități”, „1 Iunie pentru toți copiii”, ”Zilele Clujene ale Economiei Sociale”, „Forumul ONG-urilor”, ”Together as One B-dul Eroilor”, ”Ziua Mondială a Sindromului Down”, ”Ziua Porților Deschise la Teatrul Național Cluj”, ”Noaptea Porților Deschise”, ”Clujul Pedalează”, Tabăra de iarnă ”Lumina de Acasă” etc.), în diferite expoziții cu vânzare la partenerii noștri (Emerson, Ambient, Star Lubricants, Teatrul Național Cluj, etc), și în diferite spectacole și concerte („Concert Andrea Bocelli”, ”Spectacol caritabil Magie și Culoare”). De asemenea, trebuie punctat și evenimentul „Așteptându-l pe Moș Crăciun” organizat chiar de Asociația Derzelas, în cadrul căruia toți tinerii participanți la atelierele organizate de asociație au fost răsplătiți pentru activitatea și implicarea lor, primind cadouri de Moș Crăciun. Anul acesta, beneficiarii au fost sărbătoriți la sediul Asociației, cu prilejul aniversării lor. Împreună cu artiștii colaboratori, tot la sediul Asociației au fost organizate expoziții cu vânzare care au cuprins atât lucrări ale artiștilor cât și lucrări realizate de beneficiari (Expoziția Șotron. Copilărie, Expoziția United Colours of February, Expoziția Turnul Babel).
În anul 2017, numărul voluntarilor din asociație a crescut și este de așteptat ca în perioadele următoare dinamica să fie ascendentă luând în considerare faptul că activitățile Derzelas se diversifică iar numărul beneficiarilor crește de la an la an. Așadar, activitățile derulate pe parcursul anului 2017 au adus satisfacții imense, oferind totodată premisele incluziunii socio-profesionale celor peste 300 de tineri implicați în proiectele Derzelas.
Mai multe detalii cu privire la activitatea Asociatiei Derzelas pentru anul 2017 pot fi regasite aici.